Sportnieuws

Gouden dubbel RA bij NK Clubteams

Rotterdam Atletiek is zaterdag de grote winnaar geworden NK clubteams in Amsterdam. Met topatleten onder wie Churandy Martinaen Liemarvin Bonevacia bij de mannen en Sanne Wolters-Verstegen bij de vrouwen, wist de vereniging beslag te leggen op tweemaal goud. Het mannenteam wist nipt titelhouder Prins Hendrik uit Vught te onttronen, terwijl het vrouwenteam erin slaagde de landstitel te prolongeren.

Bij de mannen werd het een felle strijd om de punten tussen Rotterdam en PH. In de wedstrijden op de werpnummers kwam de club uit Vught sterk op voorsprong door overwinningen van sterke mannen als Erik Cadee (discus en kogel) en Lars Timmerman (speer).

Dominantie sprinters
Daarna was Rotterdam aan zet door te domineren op de sprintnummers. Sprintvedette Churandy Martina noteerde op de 100m met tegenwind een prima 10,41sec. Hensley Paulina won de 200m in 21,03sec en ook de 400m werd gewonnen in een persoonlijk record van Anthony Rasmijn (48,40sec). Ruben Esajas onderstreepte zijn waarde voor het team door een derde plek op de 110m horden en een vijfde plaats bij de 400m horden.

Waar de wind vlagerig en soms fel tegen stond bij de sprint en de aanloop voor het polsstokhoogspringen, konden de verspringers en hinkstapspringers profiteren van meewind. Daar ging Dudley Boeldak het beste mee om en pakte met 7.47m (+1.2m/s) een prachtige tweede plaats voor PH en vlak achter Fabian Florant van Haag Atletiek. Hinkstapspringer Tarik Tahiri kwam niet helemaal lekker in zijn wedstrijd tegen Florant en was met zijn vierde plaats in 14.66m nog niet tevreden (maar wel een pr). De Duitse polsstokhoogspringer van Rotterdam, Robin Pieper ging onder technische aanwijzingen van de geblesseerde Robin Wingbermuhle heel netjes over 5.10m. In een tweestrijd om de winst met de Belgische atleet Nils Pittomvils (AV Unitas) moest Robin over 5.30m zien te springen. Onder luid applaus van de Rotterdamse fans kwam hij in zijn laatste poging ruim over de lat, maar nam hij in zijn val terug helaas toch de lat mee.

Minder spannend
Bij het hoogspringen was het minder spannend en verscheen Rotterdam met Wuill Vrolijk, met zijn 18 jaar een nieuw talent, uit Aruba aan de start. Na een geslaagde poging over 2.00m was Wuill al zeker van de eerste plaats, maar hij ging vervolgens in zijn eentje ook nog over 2.05m en probeerde daarna op 2.10m het Arubaans juniorenrecord te verbreken. Dat mislukte helaas, maar Vrolijk droeg een belangrijke 8 punten bij aan de eindoverwinning.

Bij de mila-afstanden waren er mooie resultaten waarbij de overwinning van de nieuwe aanwinst Isaac Kimeli het meeste aansprak. In een sterke slotronde van 52.8sec klopte hij Vincent Hazenleger (Phanos) op waarde. Marco van Etten liep een pr op de 5000m (15.08,58min) en Simon de Vriendt werd derde op de 3000m steeplechase (9.45,71min). Knap was ook de prachtige tweede plaats van Arjan Dekkers op speerwerpen met 63.66m achter de ontketende Lars Timmerman van PH.

Voor de start van de twee estafettelopen hadden de heren van RA een achterstand van 1 punt op klassementsleider PH. De 4 x 100m, gelopen door Chris Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en slotloper Taymir Burnet, werd gewonnen in een sensationele tijd van 38,59sec waarbij de concurrentie met een straatlengte werd verslagen. Hiermee komen zij op de zevende plaats op de wereldranglijst van 2018. Op de 4 x 400m wist de ploeg onder aanvoering van Liemarvin Bonevacia de bevrijdende overwinning te pakken en zo het kampioenschap te beslissen.

  1. Rotterdam Atletiek – 114 punten
  2. Prins Hendrik – 112 punten
  3. Haag Atletiek – 102 punten

Titel verdedigen
De dames van Rotterdam Atletiek streden uiteraard ook dit jaar weer om de Nederlandse titel voor clubteams in het Olympisch stadion in Amsterdam. De Rotterdamse ‘meissies met een missie’, zoals ze ook genoemd worden, hadden de taak hun Nederlandse titel te verdedigen.

Er werden prachtige prestaties geleverd door de meissies. Zo werden er diverse eerste plaatsen behaald: Sanne Mooldijk liep in een solo race een grandioos persoonlijk record op de 3000m steeple in een tijd van 10.41.87. Sanne Wolters-Verstegen haalde binnen een uur tijd de volle 16 punten op door zowel op de 800m van kop af aan (2.08.13) als op de 1500m (4.22.57) in een slim bekeken race naar de winst te lopen.

Patricia Krolis behaalde met een ruime marge op de nummer twee de winst op het onderdeel hink-stap-springen met 12.33m. Een tweede plek was er voor Irene van der Reijken op de 3000m waarbij ze na veel kopwerk te hebben gedaan keurig naar een tijd van 9.38.85 liep. Adrian Vrijenhoek wist bij het kogelslingeren in een mooi persoonlijk record (45.43m) ook een tweede plek te bemachtigen. Zij haalde ook de punten binnen op het kogelstoten; met een afstand van 10.14m werd zij zevende.

Zusjes Eduarda
De zusjes Eduarda die al jaren voor veel punten zorgen in de competitie waren gezamenlijk voor een behoorlijk aandeel van het uiteindelijke puntentotaal verantwoordelijk. Maruska werd met een tijd van 14.95 vijfde op de 100m horden en werd een paar uur later knap tweede op de 400m horden in een seizoensbeste tijd van 1.01.17. Haar tweelingzus Meruska haalde de vijf punten binnen op het verspringen door vierde te worden met een sprong van 5.78m. De jongste van de drie, Maroussia, zorgde met een worp van 34.45m voor drie punten op het speerwerpen.

Onze snelste dame van het team, Nargelis Statia, haalde heel wat punten op door op de zeer sterk bezette 100m (12.07) een vierde plek op te eisen en later op de middag zelfs tweede te worden op de 200m (24.32) achter Eefje Boons van Daventria.

Melinda Boland zorgde voor vijf punten op het polsstokhoogspringen door met een knappe sprong van 3.30m vierde te worden. Kim Rossen verving op de 400m de door koorts gevelde Demi van de Sande en werd in een sterk veld vijfde (58.81sec). Solin Isei haalde de punten op bij discus door een mooie afstand van 36.81m te werpen en daarmee vijfde te worden.

Kahlan Geluk deed wat ze moest doen op het hoogspringen en werd als B-juniore tussen de senioren vrouwen keurig zesde met een sprong van 1.60m.

Estafettes
Nog voordat de estafettes begonnen stonden de meissies er erg rooskleurig voor, maar uiteraard wilden we niet te vroeg juichen. Op de 4 x 100m zorgden Angelina Lopez, Nargelis Statia, Meruska Eduarda en Patricia Krolis voor een mooie tweede plaats in een tijd van 46.22. Met alleen nog de 4 x 400m te gaan was de Nederlandse titel al binnen.

In de afsluitende estafette werden de atletes door het Rotterdamse publiek naar een derde plek geschreeuwd. Patricia Krolis die voor de derde keer in actie kwam die dag mocht starten met het allerlaatste onderdeel. A-juniore Roos Hop nam het stokje over waarna Kim Rossen voor de tweede keer die dag een 400m volbracht. Maruska Eduarda mocht uiteindelijk het stokje over de finish brengen in een nette tijd van 3.54.47min.

De dames van Rotterdam Atletiek hebben het geflikt: opnieuw Nederlands kampioen voor clubteams!
Ze behaalden uiteindelijk 108 punten, een voorsprong van 11 punten op de nummer twee, Phanos uit Amsterdam, en 16 punten voorsprong op de nummer drie, Daventria uit Deventer.

In het jubileumjaar  2019 – Rotterdam Atletiek viert zijn 100-jarig bestaan – zal de club met twee teams Europa ingaan bij de Europacup atletiek.

Meisje pupil A1 Zoë van Gils won de kidsrun over 1.000m in de prima tijd van 3.34.98.

Uitslagen