Sportnieuws

NK senioren, dag 1-2

Utrecht, 21 – 22 juni

Donderdag
Zilver voor Robin Wingbermuhle met 3.90m.

Het toernooi om de Nederlandse atletiektitels begon al op donderdag 21 juni met het polsstokhoogspringen. Volgens de kalender het begin van de zomer, maar zomerse temperaturen waren het allerminst. Daarnaast nog af en toe een klein buitje op de koop toe. Plaats van handeling was onder de Dom in hartje Utrecht met een aanloop van onder de domtoren. Een unieke plek om atletiek onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Robin Wingbermuhle nam de honeurs voor RA waar en sprong naar de bronzen medaille met een hoogte van 3.90m. Het was haar 10e medaille op dit onderdeel.

Vrijdag

Martina NK 100m 2018Net zoals donderdag, waren de weersomstandigheden niet echt zomers te noemen, eerder herfstachtig. Churandy Martina (op de foto in het midden) vond het zelfs gewoon ‘koud’. Tweemaal goud en eenmaal zilver was de oogst voor RA op de tweede dag van de NK.

Goud voor Irene van der Reijken (foto top), ranglijstaanvoerster van dit seizoen, en prolongeerde daarmee haar titel van vorig jaar. Zij deed dat in de uitstekende tijd van 10.11.84. Dat is maar 7 seconden boven haar clubrecord. Neo-seniore Sanne Mooldijk eindigde als zesde in een nieuw clubrecord bij de neo’s in 10.41.20.

Churandy Martina moest er even voor lopen, maar toch ging hij als eerste over de finish in de finale van de 100m (10.43). Het was alweer zijn achtste kampioenschap op de 100m, 1 als JA en de rest als senior. Als tweede ging Christopher Garia (op de foto links) over de meet in 10.53. EK-ganger Taymir Burnet, vorig jaar nog tweede, viel net buiten de medailles met een vierde plaats in 10.70.

’s Middags kwamen kogelslingeraarsters Carolijn Damen en Adrian Vrijenhoek in de ring. Beiden hadden helaas geen geldige poging. Op de 400m kwalificeerden Kim Rossen (58.09) en Esmeralda Redan (59.65) zich voor de halve finale op zaterdag. Op dezelfde afstand, maar dan met horden, kwalificeerde Maruska Eduarda zich voor de finale op zaterdag met een tijd van 1.02.94.

Ralf Nieuwenhuizen wist zich als één van de tijdsnelsten te plaatsen op de 1.500m (3.55.21) voor de finale op zaterdag. Dat lukte Milco Hahury helaas niet met 3.58.78. Aniek Aper en Ilona van der Giessen konden zich helaas niet plaatsen voor de finale van de 800m, een onderdeel waarop medaillekandidate Sanne Wolters – Verstegen zich had afgemeld. Aangezien zij zich al had gekwalificeerd voor de EK op dit nummer, wilde zij een poging wagen om de limiet te halen voor de EK op de 1.500m.

Oudgediende Prince Kwidama, Jim van Gorkum en nieuwkomer Gedyone Augusta behaalden via de series de halve finale van de 100m, maar drongen niet door tot de finale. Bij de vrouwen werd Nargélis Statia rechtstreeks toegelaten tot de halve finale. Daarin werd ze achtste in 12.25.

Remco Goetheer stootte de ruim 7kg zware kogel naar een afstand van 17.26m. Dat was de tweede afstand van de dag en hij is door naar de finale op zaterdag. Ook naar de finale is Patricia Krolis, regerend kampioene, op h.s.s. met 12.47m. Zij wordt vergezeld door A-juniore Judeska Sheppard die naar een afstand van 11.51m sprong.

Ranki Oberoi plaatste zich als achtste voor de finale op ver met 6.82m. In de finale gaat hij voor de 7 meter, zo vertelde hij in het interview met de speaker. Dudly Boeldak plaatste zich eveneens voor de finale (7.32m).

Uitslagen