Sportnieuws

Vracht aan medailles voor RA bij NK masters

Gouda, 1-3 juni. De masters van RA hebben tijdens de NK te Gouda een karrevracht aan medailles mee naar de Nenijto genomen. Onze club was vertegenwoordigd door maar liefst 17 masters mannen/vrouwen en dat was het meest van alle deelnemende verenigingen.

Vrijdag
Het begon al op vrijdagavond. M50 Robert Willemse heeft al het hele jaar laten zien dat hij de man in vorm is. Afgelopen maart werd hij Nederlands kampioen op de halve marathon en verbeterde hij 6x een clubrecord in zijn categorie, waarbij het clubrecord op de 20 km (1.11.12) zelfs een persoonlijk record betekende. Op de 5.000m liep hij kortgeleden in Naaldwijk een nieuw clubrecord. In Gouda was een tijd van 16.14.76 op dit onderdeel voldoende voor zijn eerste gouden plak op een baannummer. Op dezelfde afstand werd M45 Patrick Kwist tweede (gelukkig had hij nu wel op tijd ingeschreven….) in 15.49.39. Dat was maar enkele seconden achter zijn eeuwige rivaal en oud-clubgenoot Peter v.d. Velden, al vele jaren lid van Eindhoven Atletiek. Odette Doest (V40) was de snelste op de 800m met 3.46.17, maar kreeg geen medaille omdat ze niet voldeed aan de medaillelimiet (2.26). Tot slot was RA zeer succesvol op het onderdeel kogelslingeren waarbij iedere deelnemer met een medaille naar huis ging. Goud: Peter Blommestijn (M75) en John Stegman (M55). Zilver: Erwin Suvaal (M50), Laura Blommestijn (V70) en Ditha Stegman – v.d. Hidde (V45). Brons: Michelle Blommestijn (V50).

RA, en haar voorgangers, heeft nu in totaal 85 medailles op kogelslingeren gewonnen (19x goud, 34x zilver en 33x brons). De eerste was in 1936. De meeste medailles zijn gewonnen door Peter Blommestijn (56), gevolgd door Erwin Suvaal (27) en John Stegman (21). Bij de vrouwen is het Laura Blommestijn die aan kop gaat met 43 medailles. Ditha Stegman – v.d. Hidde heeft er nu 15 verzameld. Robert Willemse is de 3e RA-master die een gouden plak pakt op de 5.000m. Steef Kijne (1994, 1995) en Patrick Kwist (2014) gingen hem voor.

Zaterdag
Robert Willemse
(M50) zette zijn medaillejacht voort door ook de 1.500m voor zich op te eisen. Hij slaagde er net niet in om zijn eigen clubrecord te verbeteren. Patrick Kwist (M45) behaalde een keurige derde plaats op diezelfde 1.500m. Het was zijn tweede bronzen medaille op deze afstand. Eerder behaalde hij al tweemaal zilver. Alleen indoor behaalde hij 2x goud.

Annemieke Punter (V45) verbeterde haar eigen clubrecord op de 400m tot 1.03.02 en werd met die tijd Nederlands kampioene. Dat was voor de derde keer op deze afstand. Eerder won ze al in 2014 en 2015. Ditha Stegman – v.d. Hidde heeft de speer weer ontdekt en werd meteen maar Nederlands kampioene in de klasse V45 met 33.87m. Het is haar eerste kampioenschap. Tevens is de afstand goed voor een nieuw clubrecord.

Verder nog tweede plaatsen voor V40 Odette Doest (80m horden en speerwerpen) en V65 Louise Zimmerman (gewichtwerpen). Maar omdat zij niet aan de medaillelimieten voldeden, kregen zij geen plak omgehangen.

Zondag
De zondag begon met de krachtpatsers van RA. John Stegman (M55) won het gewichtwerpen met de prima afstand van 15.15m. Dat is maar 9cm minder dan zijn eigen clubrecord. In de categorie M50 werd Erwin Suvaal tweede met een eveneens prima worp van 17.06m.

V50 Madeleine Cossée haalde uit met de 3kg-kogel. Met de nieuwe clubrecordafstand van 10.99m behaalde ze de zilveren medaille. Voor zover na te gaan, is dit haar eerste medaille op een NK.

V40 Liesbeth van Rossum sprong haar ‘seasons best’ op ver met 4.49m en dat was goed voor de bronzen plak en slechts 6cm minder dan haar persoonlijk beste prestatie. Het was haar eerste medaille op een NK.

Patrick Kwist (M45) behaalde toch nog een gouden plak en wel op de 10.000m die hij volbracht in de prima tijd van 32.52.36. Oud-lid Peter van der Velden werd bijna op 1 minuut achterstand gezet. En dus ging Patrick huiswaarts met drie medailles, van elke kleur één.

Peter Blommestijn (M75) werd eerste op speer met 25.83m. Dan waren er nog wat goede prestaties maar zonder medaille. Zo werd V65 Louise Zimmerman driemaal tweede en wel op gewichtwerpen, discuswerpen en kogelstoten. Maar omdat ze geen van die onderdelen de medaillelimiet wist te halen, behaalde ze helaas geen plakken. Hetzelfde gold voor M35 Erwin Koens op de 10.000m waarin hij derde werd in 40.09.52, maar ver verwijderd bleef van de medaillelimiet.

Eindresultaat: 10x goud, 7x zilver en 2x brons. Zo groot was de oogst nog nooit.