Sportnieuws

RA hofleverancier van team NL bij EK atletiek te Berlijn

Afgelopen week maakte de Atletiekunie (AU) de definitieve selectie bekend van het Nederlandse team voor de Europese Kampioenschappen die tussen vanaf 6 tot en met 12 augustus worden gehouden in Berlijn. Op de lijst van de 45 geselecteerde atleten vinden we zeven atleten terug van Rotterdam Atletiek en daarmee is de club met afstand de grootste leverancier van topatleten die zullen strijden voor het eremetaal in de Duitse hoofdstad.

De afvaardiging
Churandy Martina (34 jaar): 100m, 200m en 4 x 100m
Christopher Garia (23 jaar): 100m, 4 x 100m
Hensley Paulina (25 jaar): 100m, 4 x 100m
Taymir Burnet (23 jaar): 200m, 4 x 100m
Liemarvin Bonevacia (29 jaar): 400m, 4 x 400m
Sanne Wolters – Verstegen (32 jaar): 800m
Irene van der Reijken (24 jaar): 3.000m steeple
Isaac Kimeli (24 jaar, uitkomend voor België): 1.500m, 5.000m

Medaillekansen
Het Nederlands estafetteteam 4x100m is dit jaar in zijn snelste samenstelling een volledig Rotterdams gezelschap. Christopher, Churandy, Hensley en Taymir liepen dit jaar tot tweemaal toe onder de  39 seconden en verbeterden recent bij de Diamond League wedstrijden in Londen het Nederlands record naar 38,21sec. Weet het kwartet in Berlijn deze vorm vast te houden dan doen zij zeker mee voor de medailles.

Teamcaptain van deze estafetteploeg, Churandy Martina, plaatste zich daarnaast voor zowel de 100m als de 200m. Zeker op de laatste afstand is zijn vorm dit seizoen groeiende. In London liet hij zien met een seizoens-besttijd (SB) van 20.32sec dat hij klaar is voor het EK.

Sanne Wolters-Verstegen wist zich al vroeg in de limietperiode te verzekeren van een startbewijs op de 800m en kon zich in alle rust voorbereiden op dit toernooi. Sanne heeft zichzelf dankzij een sterk SB van 1.59,85min een finaleplaats als minimaal doel gesteld. Door de afwezigheid van de Britse Laura Muir en Sifan Hassan bij de 800m, staat Sanne met haar tijd op de 4e plaats van de ranglijst.

Op dezelfde plek van de Europese ranglijst vinden we ook Liemarvin Bonevacia terug met een SB van 45,03sec. Bij het EK 2016 in Amsterdam pakte hij op de 400m het brons en gezien zijn huidige vorm hoopt Bonevacia in Berlijn minimaal op eenzelfde resultaat. Daarnaast biedt ook de 4x400m estafette voor hem nog kansen. Tenslotte is Isaac Kimeli voor België met zijn snelheid in een verwachte eindsprint op de 5000m een gevaarlijke outsider voor het podium.

Rotterdams talent debuteert in TeamNL
Naast de bekende ervaren namen zullen ook een aantal atleten hun debuut maken op een internationaal kampioenschap. Chris Garia, voormalig honkballer, werd deze winter verrassend Nederlands kampioen op de 60m en zal in Berlijn naast de estafette starten op zijn favoriete afstand de 100m. Estafetteloper Taymir Burnet debuteert op een individueel nummer en gaat van start op de 200m.

De grootste verrassing van de afvaardiging van Rotterdam Atletiek is toch wel Irene van der Reijken. De middenlange afstandsloopster maakt een spectaculaire progressie door en werd zowel in 2017 als dit jaar Nederlands kampioen op de lastige 3000m steeplechase/hindernisloop. Dankzij een geslaagde limietpoging in Luik waar zij met 9.51,79min onder de gestelde B-limiet dook, maakt zij deel uit van TeamNL en start op het EK voor haar eerste optreden in het oranje tenue.

Team NL

Webpagina EK Berlijn van Atletiekunie

Website EK