Verenigingszaken

Janny Smit (79) overleden

Na een kort ziekbed, is op zondag 6 januari jl. Janny Smit overleden. Janny is rond 1975 begonnen bij de trimdames van Riet de Bruijn. Toen haar oudste zoon lid werd van AVR, ging ze altijd mee naar wedstrijden, waar ze menigmaal de handen uit de mouwen stak. Het was maar een kleine stap naar een jurycursus en in 1980 had ze haar jurydiploma. Bij het jureren lette zij erg op de techniek, wat haar later van pas zou komen. Door toenmalig voorzitter Hans Smeman werd ze gevraagd om de pupillentraining over te nemen. Dat was in 1978. Door het volgen van diverse cursussen is ze in het bezit gekomen van het ABO-diploma. Ook behaalde ze haar diploma Recreatieleidster.

Zij is geboren en getogen in een klein dorp in Nederland. Sport beoefenen was niet aan de orde, maar in het lopen van ‘rondjes rond de kerk’ was ze heel goed. Doordat ze sterk en snel was, won ze meestal nog ook (ook van de jongens). Later is ze actief geworden in de padvinderij, ook nog als leidster. Janny was van mening ‘dat kinderen op jonge leeftijd alles moeten kunnen en (nog) niet moeten gaan specialiseren. Dat kan altijd nog.’

Haar warme belangstelling ging altijd uit naar de jongste leden, de pupillen dus. Kinderen vonden het fantastisch om bij haar te trainen. Een reactie uit een clubblad uit 1980: ‘Ik zit nog niet lang op AVR, ik train bij mevr. Smit. Dat vind ik leuk.’ In 1980 ging de Nenijto op de schop om plaats te maken voor een kunststofbaan. De meeste leden trainden toen op Varkenoord, behalve de pupillen. Met veel kunst- en vliegwerk wist Janny, die veel pupillen naar de D-junioren zag overgaan, een nieuwe grote groep te formeren, waar zij veel lof mee verdiende. In 1982 kreeg zij tijdens de jaarvergadering ‘De Bel’ uitgereikt. Dit was een aanmoedigingsprijs voor diegenen die af en toe een steuntje in de rug verdienden. Ondanks het gebrek aan accommodatie tijdens de bouw van de nieuwe Nenijto, wist zij met haar pupillen tot uitstekende resultaten te komen.

Janny lette erg op de sfeer in de groep. Zo gaf ze na de vakantie nooit hoogspringtraining ‘omdat de kinderen hun energie kwijt moeten’. Ze probeerde zoveel mogelijk de kinderen atletiek op een speelse manier bij te brengen. Met speelse vormen werd de basis van de atletiek (lopen, springen, gooien) bijgebracht. ‘Het moet (nog) niet te serieus worden.’ Met de jongste pupillen kon je natuurlijk veel lachen. Een voorval. Een jongetje liep voor het eerst een 1.000m. Na 1 ronde liep hij ver achteraan. Janny zei: ‘Doorgaan Alex.’ Waarop Alex zei: ‘Nee juf, ik wacht een rondje want dan loop ik vooraan!’

Met de oudere pupillen trainde ze wel serieuzer. Het belangrijkste vond ze echter dat de kinderen plezier in de atletiek bleven houden. Zelf ‘plukte’ zij kinderen van de straat (bijvoorbeeld Ditha v.d. Hidde) en probeerde zij de ouders zoveel mogelijk erbij te betrekken (maar het moest niet tè fanatiek worden natuurlijk). Mede door haar soepele en betrokken trainingen, hadden haar pupillen vrijwel nooit last van blessures.

Rond 1984 startte de gemeente Rotterdam het project ‘Sport overdag’. Dat kwam omdat er in die tijd steeds meer mensen bijkwamen die overdag tijd hadden om aan sport- en recreatieactiviteiten mee te doen. Overleg met diverse sportverenigingen, waaronder ook AVR, leidde er toe dat er loop-, conditie- en trimactiviteiten werden ontwikkeld op o.a. de Nenijto. Aangezien Janny een paar jaar eerder haar diploma Recreatieleidster had behaald, paste dat in haar straatje. De eerste keer kwam er niemand opdagen, maar langzamerhand druppelden de deelnemers binnen totdat zij in 1985 club had van maar liefst 60 mensen. Zij heeft dit project jarenlang draaiende gehouden op dinsdag- en donderdagmiddag totdat de gemeente Rotterdam ermee ophield.

Zij ging altijd mee met de trainingsweekenden voor pupillen. Hierbij bedacht ze zelf spelletjes, volgens een klein stukje in een oud clubblad was ze erg inventief geweest op het gebied van spelvormen en had ze in het bos een speurtocht uitgezet. Daarbij kwam haar ervaring uit de padvinderij natuurlijk goed van pas.

Zij hield ook de beste prestaties van de pupillen bij die aan het eind van het jaar in het clubblad werden gepubliceerd.

Janny Smit 2Janny Smit 3Janny stopte na bijna 25 jaar in oktober 1997 met het geven van trainingen. Het werd een afscheid in stijl. Twee uur werden de pupillen vermaakt met een goochelaar, een clown, een assistente, een beroemd lid en een voormalig wereldkampioen. Janny kreeg van Ed Meeuws namens de KNAU een speldje overhandigd. Nelli Cooman, voormalig wereldkampioene 60m indoor, bood Janny cadeaubonnen aan namens Rotterdam Atletiek voor een reis met 2 personen. De kinderen zorgden voor het ‘zakgeld’ voor deze reis. Ze werd bedolven onder bloemen, tekeningen en andere presentjes. Op de foto Janny met Nelli Cooman en Henk Berkhof.

Janny had altijd aandacht voor alle kinderen en vond niet alleen de sportieve prestaties belangrijk, maar ook de sfeer in de groep. Het liefst wilde ze alle kinderen een veilig gevoel geven en vertrouwen in eigen kunnen. Daarin is ze zeker geslaagd.

Naast haar trainingen was ze nog actief bij diverse activiteiten zoals Sinterklaas, lid van de Technische Commissie (jeugd), voorzitter en lid Jeugdcommissie, Kleurrijk Atletiekfestival, Grote Clubactie, pupillendag, Vroessenparkfestival, project ‘Scholier en sport’, competities en last but not least de Rotterdamse marathon. Vanaf de eerste marathon behoorde ze tot de ‘ploeg Coolsingel’. Zij heeft niet één editie overgeslagen. Zij zal op 7 april a.s. node gemist worden.

De uitvaart heeft in besloten kring plaatsgevonden op donderdag 10 januari 2018. Wij wensen de nabestaanden van Janny veel sterkte in deze zware tijd.

Het bestuur van Rotterdam Atletiek

Foto links hieronder: Janny met pupillen die in de prijzen waren gevallen bij de pupillencompetitie van 1995. In het midden Joop Tournier Sr. en rechts trainster Netty van Staveren. Foto rechts hieronder: Janny tijdens de reünie van 2014 met de gezusters Berkhof.

Joop Tournier en Janny Smit (Medium) Janny Smit 6