SportnieuwsWegatletiek/Loopgroepen

Bijl-Bezemer trofeeën uitgereikt

Rotterdam, 23 mei 2019 – Tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Nenijto zijn de jaarlijkse Bijl-Bezemer trofeeën uitgereikt. De Bijl/Bezemer trofee is een prijs voor de snelste RA-man en RA-vrouw tijdens de jaarlijkse Rotterdam Marathon. De trofeeën zijn in het leven geroepen na het tragische overlijden van trainer Ton Bijl in 1993 (auto-ongeluk) en zijn gemaakt door Bert van Beek. Ton Bijl was samen met collega-trainer Cor Bezemer de bedenker van de zogenaamde trainingslopen voor de Rotterdam Marathon. Circa vier maanden voor de grote dag werden trainingslopen georganiseerd over 20, 25, 30 en 35 km. De trainingslopen waren ideaal om een vast tempo te leren lopen. Het was (en is) zo dat er een vast tempo per 5 km gelopen werd, variërend van 19 tot 30 minuten. Tempolopers bepaalden het tempo en alras werden deze lopen een groot succes. Atletiekverenigingen in de regio hielpen mee zoals Spark uit Spijkenisse, CAV Energie (Barendrecht) en Parthenon (Dordrecht). Momenteel is het zo dat de lopen onder de vlag van de Stichting Rotterdam Marathon gehouden worden. Ook elders in het land worden nu dergelijke lopen georganiseerd. Na het overlijden van Cor Bezemer in oktober 2002, is de I.M. Ton Bijl trofee omgedoopt in I.M. Bijl-Bezemer trofee.

IMGP6232IMGP6238Henk Berkhof hield namens het bestuur een kort praatje. Bij de vrouwen won Annick Taselaar voor het eerst deze trofee. Zij was de snelste vrouw van RA in 3.03.41. Drie weken later snoepte zij in Düsseldorf, gehaasd door Patrick Kwist, nog drie minuten van deze tijd af.

Bij de mannen kon Marco van Etten de trofee weer mee naar huis nemen. Voor de derde achtereenvolgende maal was hij de snelste RA-man op de marathon. Opvallend is dat hij tevens elke maal de snelste Rijnmonder was en steevast in de top 10 stond van eerstaankomende Nederlanders. Nog een opvallend feitje is dat hij zich telkenmale wist te verbeteren. Begonnen met 2.29.07 in 2017, kwam hij nu over de finish in 2.23.21.

Beiden van harte gefeliciteerd met deze fraaie prijs! En na de uitreiking bleef het nog lang ‘onrustig’ in de kantine… Dat kwam mede door de lekkere hapjes die verzorgd werden door Berta en Jenneke. Waarvoor onze hartelijke dank!

Foto’s: Dick Eduard