Sportnieuws

NK junioren: 1x goud, 2x zilver en 4x brons

Alphen a.d. Rijn, 28 – 30 juni 2019 – NK Junioren A/B. Op zaterdag werd dit NK onder min of meer tropische omstandigheden verwerkt. Op zondag wees de thermometer ook nog temperaturen ver boven de 20 graden aan. Goud voor JA Ilias el Khattabi (foto), zilver voor Isaya Klein Ikkink en Matthew Sophia. Brons was er voor Ruth Vogels, Christopher Jack Aldrich en Xavi Mo-Ajok (2x).

Jongens B
Isaya Klein Ikkink kwam uit op beide hordennummers. Op het korte hordennummer werd hij 6e in 14.46 dat een nieuw p.r. voor hem is. In de halve finale liep hij ook al een p.r. met 14.57. Maar hij werd overtroefd door Matthew Sophia die in de finale onder de 14 seconden wist te duiken met 13.73. Die tijd was goed voor een gouden plak en een nieuw clubrecord. Daarnaast werd hij net vierde op hoog met 1.93m. En dat is heel goed gezien zijn lengte, maar tevreden zal hij niet geweest zijn aangezien zijn p.r. 2.00m is. Die hoogte haalde hij tijdens de afgelopen Carifta Games op Curaçao en die hoogte was genoeg voor goud. Ook sprong hij nog 6.62m ver en dat was goed voor plaats 5 in de eindrangschikking en een nieuw p.r.

Op het lange hordennummer koos Isaya ervoor om bij de JA mee te doen. Dat pakte goed uit, want hij werd tweede in 56.26 (CR bij de JB).

Xavi Mo-Ajok ging op de korte sprintnummer met tweemaal brons naar huis. Op de 100m liep hij 11.09 en in de spannende finale van de 200m liep hij naar een nieuw p.r. van 21.99. Hij is hiermee de eerste JB die onder de 22 seconden komt en verbeterde hiermee het 16 jaar oude clubrecord van Michael Mathew. Hij is hiermee zelfs sneller dan topsprinter Hensley Paulina. Bas Stam kwam uit op de 2.000m steeple, maar kon geen potten breken. Hij stapte halverwege de race uit, maar vervolgde die even later toch om te finishen in 7.48.79.

Jongens A
Beste prestatie was zondermeer voor Ilias el Khattabi. Op de 3.000m steeple verbeterde hij zijn p.r. met maar liefst 9 seconden tot 9.23.36. Hij liep de race op zijn ‘Afrikaans’, d.w.z. de race vanaf het begin hard maken. Nummer twee kon tot 2 ronden voor het einde nog volgen, maar moest zich daarna gewonnen geven. Met die tijd benadert hij het uit 1986 stammende clubrecord van Erik Punt op dit onderdeel tot op 3 seconden. Hij is de eerste winnaar ooit op dit nummer bij de JA. Eerder werden medailles gewonnen door Niels Ros (zilver in 2005) en Khalid Mohktari (zilver in 2012).
Christopher Jack Aldrich werd keurig derde op de 400m in 49.51. Noah Chokri miste net het podium op ver met een een beste prestatie van 6.98m, op 6 cm van nummer 3. Gezien zijn p.r. van 7.26m had hij hier kunnen winnen (winnende afstand 7.13m). Sharif Omoyele werd 6e in de finale van de 110m horden in 15.04.

Op de 100m was Elgemaker Laker de enige die in de finale kwam. Hij werd daarin 8e met 11.27 (halve finale 11.16).

Meisjes B
Ruth Vogels was superblij met haar tijd van 13.82. Hiermee verdiende ze de bronzen medaille. Het was voor het eerst dat ze onder de grens van de 14 seconden kwam en hiermee verbeterde ze haar eigen clubrecord. Op kogelslingeren lukte het niet zo en ze bleef ver verwijderd van haar p.r. Een 12 plaats was haar deel.

Meisjes A
Twee meisjes hadden zich ingeschreven, maar hiervan zijn geen resultaten te vinden in de uitslagen.

Uitslagen