Sportnieuws

Nederland blijft in first league bij EK landenteams

Sandnes (Noorwegen), 9 – 11 augustus 2019. EK landenteams, first league. RA was hofleverancier tijdens deze  Europese kampioenschappen voor team NL. Hoe brachten onze clubgenoten het er vanaf?

Dag 1
Op de eerste dag kwam er meteen al een aantal RA’ers in actie. In de B-races over 100m kwamen de RA-sprinters aan de start die allen hun race in winst wisten om te zetten: Taymir Burnet (10.56), Churandy Martina (10.73) en Nargélis Statia (11.84).

In de series van de 100m, 200m en de 400m konden de 8 besten zich plaatsen voor de finale. Alle RA’ers gingen door: Hensley Paulina won zijn serie in 10.51 (en was de snelste van allemaal). Ook Christopher Garia won zijn serie, maar dan op de 200m. Met zijn 20.95 was hij ook de snelste van alle 200m-lopers. Liemarvin Bonevacia werd 3e in zijn serie over 400m en ging door naar de finale op zaterdag.

Dag 2
Hensley Paulina kwam als eerste in het strijdperk en werd nu tweede in de finale van de 100m (10.67). Marissa Damink maakte haar debuut in dit internationale kampioenschap op de 800m. Bij het ingaan van de laatste ronde kon ze nog goed met de kop mee, maar op het laatste rechte eind kwam ze er niet meer aan te pas en finishte als zevende in 2.07.51. Liemarvin Bonevacia moest in de finale van de 400m starten in baan 8. Na 250m lag hij virtueel aan kop, maar kwam als vierde over de finish in 46.83.

Ook Irene van der Reijken maakte haar debuut in dit kampioenschap. Na enkele rondjes nam ze de kop op het zware nummer de 3.000m steeple chase. Met nog enkele ronden te gaan was er een kopgroepje van 5 vrouwen, maar met nog 1 ronde te gaan was dat uitgedund tot 3. De Hongaarse loopster ging er met nog 250m te gaan vandoor. Irene kon niet aanpikken, maar slaagde er met een ultiem eindsprintje nog voor de 10 punten (2e plaats). Toen ze de Roemeense loopster naast zich zag met nog 10m te gaan tot de finish, schrok ze zich rot en gelukkig beschikte ze over een grotere snelheid.

De sprintploeg kwam als laatste de baan op. Christopher Garia moest plaatsmaken voor Joris van Gool (Spiridon) die als startloper fungeerde in de 4 x 100m-ploeg. Die gaf over aan Taymir Burnet, die zijn beurt overgaf aan Hensley Paulina. Helaas gaf Hensley het stokje net buiten de sector aan Churandy zodat de ploeg, net zoals de vrouwenploeg, werd gediskwalificeerd. En dat scheelde een heleboel punten. Paulina: ”Het was glad door de regen en ik kreeg de stok in eerste instantie niet in de handen van Churandy. De tweede poging was lastig omdat we op al vlakbij het eind van het wisselvak waren.”

Dag 3
Tarik Tahiri
was debutant in de Nederlandse ploeg op dit kampioenschap. Hij had zijn dag niet, want hij kwam niet in de buurt van zijn afstand op h.s.s. tijdens het NK van enkele weken geleden (15.17m). Hij eindigde als 11e met 14.43m. Christopher Garia was de één van de 2 mannen van team NL die met een overwinning in het vliegtuig kon stappen door de 200m in 20.84 te lopen. De andere overwinning bij de mannen was voor kogelstoter Denzel Comenentia van Phanos.

Doordat op zaterdag beide 4 x 100m teams gediskwalificeerd werden en op zondag Jamile Samuel (Phanos) niet de 200m liep door achillesklachten, zat promotie er bij lange niet meer in aangezien deze 3 onderdelen voor zeker 30 punten hadden gezorgd. Hierdoor besloot de teamleiding om Liemarvin Bonevacia niet op te stellen in de 4 x 400m ploeg zodat hij rust kreeg in verband met het behalen van de limiet voor de WK in Doha. En om andere jongens ervaring op te laten doen. Nederland wordt vierde in de eindstand waar alleen een eerste plaats recht gaf op promotie naar de super league.

Uitslagen