BaanatletiekSportnieuwsTopsport

Voorbeschouwing NK senioren

A.s. weekend vinden de – uitgestelde – NK voor senioren plaats te Utrecht. Aanvankelijk zouden deze NK in Den Haag in juni gehouden worden, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Gelukkig kunnen ze toch worden gehouden in Utrecht waar het draaiboek van vorige jaren al klaar lag.

Wegens corona mag er helaas geen publiek aanwezig zijn. Gelukkig is er wel een livestream aanwezig, zie linkje onderaan. De organisatie is vrij streng geweest en heeft het aantal deelnemers beperkt. De sprinters van RA staan allemaal hoog op de seizoensranglijsten en dat betekent dat zij meteen zijn toegelaten tot de halve finales. Ook op de langere loopnummers is het aantal deelnemers beperkt gebleven. Wie zijn de kanshebbers op medailles bij RA? Een korte voorbeschouwing.

Vrouwen

Grootste kanshebster op goud is Irene van der Reijken op de 3.000m steeple. Vorig jaar voltooide zij een unieke dubbel door zowel de 3.000m steeple als de 5.000m winnend af te sluiten. Aangezien het tijdschema het dit jaar niet toelaat (de 3.000m steeple is zondag en de 5.000m wordt zaterdag verwerkt), heeft zij zich afgemeld voor de 5.000m zodat zij zich volledig kan concentreren op de 3.000m steeple. Zij staat eenzaam bovenaan op de seizoensranglijst met 9.49, als enige onder de 10 minuten. Zij wil graag een gooi doen naar het NR dat op 9.38 en een beetje staat. Zij kan voor de vierde maal in successie een gouden medaille halen op dit onderdeel. Dit is nog niet eerder vertoond. Momenteel staat zij gedeeld eerste met Helen Hofstede die eveneens driemaal achtereen kampioene werd op dit onderdeel (2011, 2012 en 2013).

JA Zoë Sedney moet in staat worden geacht een medaille te halen op de 100m horden, aangezien zij met een tijd van 13.29 op plaats drie staat van de huidige seizoensranglijst. MB Ruth Vogels moet in ieder geval een finaleplaats behalen.

Op de 100m staat Nargélis Statia momenteel op de 6e plaats met 11.68, maar zij heeft nog niet veel wedstrijden gelopen. Zij kan voor een verrassing zorgen. Elaine den Exter is er op gebrand een finaleplaats te halen op dit nummer. Op de 200m zal ze boven zichzelf moeten uitstijgen.

Meruska Eduarda, veelvoudig kampioene op h.s.s., beperkt zich op deze NK tot verspringen. Kim Rossen komt uit op de hele baanronde en met een beetje geluk kan zij tot de finale doordringen.

Marissa Damink (800m) en Sanne Wolters-Verstegen (1.500m) moesten zich helaas wegens blessures afmelden.

 

Mannen
Met name op de sprintnummers zullen de medailles voor RA behaald moeten gaan worden. Vorig jaar behaalden Hensley Paulina (100m) en Churandy Martina (200m) hier goud. Dat zal dit jaar moeilijker worden. Joris van Gool van Spiridon laat zien dat hij dit jaar de snelste is. Churandy, nestor van de Nederlandse baanatletiek, staat tweede op de ranglijst van dit jaar, gevolgd door Taymir Burnet en Christopher Garia. Dat kan dus nog een spannende finale worden op de 100m. Churandy zal echter alleen op de 200m te bewonderen zijn, evenals clubgenoot Taymir Burnet die met 20.76 de seizoensranglijst aanvoert. Gevaarlijke outsider is junior Xavi Mo-Ajok die al tot 10.68 kwam dit jaar.

Liemarvin Bonevacia zal alles uit de kast moeten halen op de 400m om seizoensranglijstaanvoerder Jochem Dobber (Suomi 45,68) te verslaan. Liemarvin kwam dit jaar tot 46.25. Anthony Rasmijn kan op dit nummer voor een verrassing zorgen.

Benjamin de Haan staat tweede op de 1.500m op de huidige seizoensranglijst, maar heeft gekozen voor de 5.000m. In Dortmund kwam hij dit jaar tot 14.33, maar hij moet in staat worden geacht een minuutje sneller te kunnen lopen. Dan hoort hij zeker bij de medaillekandidaten.

Ook een medaillekandidaat is JA Ilias el Khattabi, maar dan op de 3.000m steeple. Dit seizoen heeft hij nog geen wedstrijd gelopen op dit onderdeel, maar vorig jaar kwam hij tot 9.19 en werd hij Nederlands kampioen bij de jongens A. Met die tijd zou hij ruim bovenaan staan op de ranglijst van dit jaar. Dat het met zijn vorm wel goed zit, bewees hij vorige week op het Langepad waar hij met 8.23.16 zeer dicht bij het clubrecord kwam op 3.000m bij de JA (8.22.56 uit 2001). Ook liep hij nog met stormwind 4.01 op de 1.500m in Dongen.

Bjarne Aelbers gaat een poging doen om het aloude clubrecord op kogelslingeren te verbeteren. Dat staat al sinds 1985 op naam van John Stegman met 53.66m. Bjarne kwam vorig jaar tot 52.05m en dit jaar tot 50.73. In de training gaat het goed, dus het zit er aan te komen. Op discus komt Shaquille Bleecke in de ring. Vorig jaar gooide hij bijna 50m met de 2 kg discus. Als hij dat weet te herhalen, behoort hij zeker tot de kanshebbers op een medaille. Dudly Boeldak besloot het verspringen een jaartje te laten voor wat het is en zich te concentreren op de 100m en de 200m. Afwezigen zijn medaillekandidaten Tarik Tahiri (h.s.s.) en Remco Goetheer (kogel).

De hele vereniging wenst alle RA-deelnemers heel veel succes!

 

Linkjes

Seizoensranglijst vrouwen

Seizoensranglijst mannen

 

Doordat toeschouwers niet welkom zijn op het terrein heeft de Atletiekunie volle bak ingezet op meerdere streams waardoor u niets hoeft te missen. Vanaf zaterdag 10 uur te vinden op het YouTube-kanaal van de Atletiekunie.

 

Voorbeschouwing Atletiekunie

Tijdschema en informatiebulletin

Nieuwe schoenenregel!

Inschrijvingen

Uitslagen