Sportnieuws

Ronald Hertog neemt afscheid

Leiden, 19 september 2020 – Tijdens de 49e editie van de Gouden Spike nam para-atleet Ronald Hertog afscheid van de actieve wedstrijdsport.

Ronald kreeg op dertiende een auto-ongeluk waardoor zijn rechteronderbeen net onder de knie moest worden geamputeerd. Maar hij liet zich daardoor niet uit het veld slaan en in minder dan een jaar tijd kon hij weer lopen. Dankzij een goed bevallen loopclinic kwam Ronald bij RA terecht omdat dat een atletiekvereniging in de buurt was.

Ronald ontpopte zich al snel tot een begenadigd speerwerper. Dat ging zo goed dat hij zelfs mee mocht doen aan de Paralympische Spelen van Londen 2012. Daar was hij vlaggendrager van de Nederlandse equipe, wat een grote eer was.

Maar vier jaar daarvoor, in Peking, was hij ook al paralympiër. Toen werd hij vierde op speerwerpen. In 2012 in Londen won hij de bronzen medaille op dit onderdeel. Schouderproblemen noopten hem er toe om een ander nummer in de atletiek te gaan beoefenen. Dat werd het verspringen. Dat ging hem goed af. Zo goed zelfs, dat hij in 2015 de valide atleten wist te verslaan tijdens de Nederlandse kampioenschappen met een sprong van 7.57m.

Een jaar later mocht hij weer in de paralympische arena verschijnen. En met succes! Een zilveren medaille was zijn deel dit keer met een sprong van 7.29m. Dit jaar zou hij meedoen met de paralympische spelen in Tokio aan de 100m en de 200m. Het verspringen was een te grote belasting voor hem en daardoor ging hij over tot de sprintnummers. Helaas gooide de coronacrisis roet in het eten en een vierde optreden op het hoogste niveau zit er niet meer in. Het zou een unieke prestatie zijn geweest: drie Olympische medailles op drie verschillende atletiekdisciplines.

Ronald was een actief lid van de atletencommissie van de Atletiekunie en vertegenwoordigde daarmee de para-atletiek. Ronald heeft een opleiding in de fijnmechanica gevolgd en gaat nu verder als prothesist.

In totaal nam Ronald deel aan maar liefst 109 internationale competities en wist daarbij maar liefst 39 medailles te verzamelen. Hieronder een opsomming van zijn belangrijkste medailles.

Paralympische spelen
2012 Brons op speer
2016 Zilver op ver

Wereldkampioenschappen jeugd
2007 Goud op kogel en speer, zilver op discus
2009 Goud op speer

Wereldkampioenschappen U23
2011 Zilver op 100m en zilver op speer

Wereldkampioenschappen
2011 Brons op speer
2013 Zilver op ver
2015 Zilver op ver
2019 Goud op 200m

Europese kampioenschappen
2012 Goud op speer
2014 Brons op 200m en ver
2018 Zilver op 200m

Ronald, bedankt voor alle fijne momenten waarop wij van jou hebben genoten. Dat waren er teveel om op te noemen.

Website Ronald

Foto: Atletiekunie