BaanatletiekSportnieuwsTopsport

Zeer succesvol weekend voor RA: NR voor Van der Reijken, 6x goud, 3x zilver en 2x brons bij NK Junioren AB. Persoonlijke records bij nationale CD-meerkampen.

Tja, waar moeten we beginnen? Een zeer succesvol weekend voor RA. Veel wedstrijden dit weekend met veel medailles voor RA bij de NK voor junioren.

Berlijn (BRD), 13 september 2020 – ISTAF. Ze aasde er al een tijdje op, maar nu heeft Irene van der Reijken eindelijk het NR op de 3.000m steeple in handen. In de Duitse hoofdstad mocht ze meedoen met een internationale wedstrijd, want in eigen land heeft ze totaal geen concurrentie. Haar eindtijd is 9.34.80, een tijd waar menig Nederlandse man zijn tanden op stukbijt. Zij verbeterde hiermee de tijd van Miranda Boonstra uit 2009 (9.38.40). Haar eigen record verbeterde ze maar liefst met 9 seconden. Ten tijde van dit schrijven helaas nog geen uitslagen beschikbaar… Ze werd hier zesde mee in de wedstrijd, maar ze staat vierde(!) op de Europese ranglijst van dit jaar!

 

Amersfoort, 12 en 13 september 2020 – NK AB-junioren. Prima weersomstandigheden in de Keistad. Een nieuw record aantal van 11 gewonnen medailles, waarvan 6 gouden. En drie medailles van goud waren voor MA Zoë Sedney!

MA
In de finale van de 100m liet Zoë Sedney er geen gras over groeien en met een ruime voorsprong kwam zij als eerste over de finish in 11.62. Dat is een nieuw persoonlijk record voor haar en hiermee blijft ze slechts 8/100 van een seconde verwijderd van het stokoude record van Nelli Cooman uit 1982 (11.54). Met die tijd staat ze ruim bovenaan op de huidige seizoensrangslijst en completeert ze de top 10 van de nationale AT-lijst bij de meisjes A. Een geweldige prestatie dus. Na Nelli Cooman in 1981 en 1982 is Zoë de tweede MA-juniore die goud wint op de 100m in de historie van RA. Op zondag voegde ze twee gouden medailles toe aan de medaille van zaterdag. Op zowel de 100m horden als de 200m was ze verreweg de beste. Op de 100m horden benaderde ze haar p.r. tot op 5/100 van een seconde met 13.34. Op de 200m kwam ze tot een uitstekende tijd van 23.83. Met die uitstekende prestaties valt ze Europees net buiten de top 10 op de 100m, maar op de 200m staat ze al wel in de top 10 van dit jaar met haar eerder in Gouda gelopen prestatie van 23.85. Op de 100m horden staat ze zelfs vierde in de Europese ranglijst met een tijd van 13.29, een tijd die ze liep in Arnhem op 18 juli jl. Uitstekend!

MB
Aanvankelijk mocht Ruth Vogels niet meedoen op het onderdeel kogelslingeren. Pas een dag vantevoren was zij zeker van deelname! Zij had een prima prestatie neergezet van 49.11m tijdens het zomerwerpen op de Nenijto enkele weken geleden. Omdat het middenveld (nog) niet goedgekeurd was, werd die prestatie niet erkend. Toch mocht zij meedoen, en hoe! Haar eerste worp was niet zo best en zowel de tweede als de derde gingen de mist in. Haar vierde worp was goed voor een nieuw p.r. van 49.87m. In haar laatste worp kwam daar nog 2 cm bij en die afstand was goed voor de zilveren medaille. Op zondag kwam ze uit op de 100m horden. Toch wel een bijzondere combinatie: de horden en het kogelslingeren. Ook op dit onderdeel pakte ze een medaille en wel de bronzen. In zowel de finale als in de series noteerde zij een tijd van 14.16. Voor het discuswerpen meldde zij zich af. Dat afmelden werd ook gedaan door Lora Poposka (1.500m) en Yazz Dunya Mo-Ajok (ver).

JA
Ilias el Khattabi moest meteen al aan de (steeple)bak op het eerste nummer van zaterdag, de 3.000m steeple chase. Met slechts 3 deelnemers was dit nummer onderbezet. Ilias was veruit de snelste en hoefde zich niet echt in te spannen om zijn titel van vorig jaar te prolongeren. Zijn eindtijd was 9.38.28. Op zondag pakte hij het zilver op de 5.000m in een nieuw persoonlijk record van 14.42.47.

Op de 100m was het spannend in de finale. Pas in de laatste tientallen meters kwam Xavi Mo-Ajok (foto) naar voren snellen en een prachtige zilveren plak was zijn deel in een nieuw persoonlijk record van 10.57. Daarmee staat hij nu derde in de jaarlijst van dit seizoen bij de JA. Op de 200m liet hij er geen twijfel over bestaan wie de snelste was. Met een tijd van 21.28 verbeterde hij zijn persoonlijk record met enkele tienden van een seconde.

Op de 110m horden werd Sharif Omoyele vijfde in de finale in de nieuwe clubrecordtijd van 14.43 (serie 14.72). Een uitstekende prestatie.

Tomas van Wijngaarden kwalificeerde zich gemakkelijk op de 1.500m op zaterdag voor de finale van zondag. Hierin werd hij 8e in 4.04.27. Enige tijd later nam hij deel aan de series van de 400m. Dat ging minder goed dan hij had gehoopt en hij bereikte de finale niet met een tijd van 54.58.

JB
Twee deelnemers van RA op de 2.000m steeple. Waar het vorig jaar misging voor Bas Stam, zo goed ging het dit jaar. Zijn p.r. verbeterde hij bijna met een halve minuut(!) tot 6.20.99. Dat was goed voor de bronzen plak èn het verbeteren van het clubrecord op dit onderdeel van Ilias el Khattabi. Ivar Meessen werd 6e op dit nummer in 6.44.95. Op zondag bereikte Ivar de finish niet op de 3.000m en liet daardoor de 1.500m voor wat het was. Michiel Zunderman (JC) mocht wel meedoen op de 2.000m steeple, maar had zich afgemeld.

Op zondag moest tijdens de serie van de 110m horden de start enkele malen worden overgedaan. Dat stoorde Isaya Klein Ikkink allerminst, want hij kwam als eerste over de finish waarbij hij de laatste 10m geen onnodige energie verspilde. Die bewaarde hij voor de finale waarin hij ook eerste werd in een nieuwe persoonlijk record van 13.85. Het clubrecord van 13.73 blijft nog net buiten bereik. De 400m, waar hij ook voor had ingeschreven, liet hij schieten. Daar had hij zeker kansen op een medaille gehad aangezien hij een sub 50’er kan lopen. En met zo’n tijd had hij zeker een medaille kunnen pakken op dit onderdeel. Op h.s.s. noteerde Safouan Allach 12.11m en die afstand was goed voor de 7e plaats.

Uitslagen

 

Zoetermeer, 12 en 13 september 2020 – Nationale CD-meerkampen. Hoewel deze meerkampen geen officiële status van NK hebben, worden ze wel als zodanig beschouwd.

JD
Gyani Biekram
werd vijfde van de 23 deelnemers. Hij wist zijn beste tijd, en tevens clubrecord, op de 80m horden te brengen op 12.21, maar helaas blies de wind een beetje te hard. Toch een prachtig puntentotaal van 4148 op de zevenkamp.

MD
In deze categorie deden drie RA-meiden mee. Met een vijftiende stek was Yenthe Vreugdenhil hiervan de beste met een kleine verbetering van haar p.r. tot 2.999 punten (balen, net geen 3.000). Vlak daarachter een 18e plaats voor Eva Bouman (2871). Polsstoktalentje Mees de Jong werd 21e met 2814 punten. Alledrie staan ze nu in de top 10 AT van RA.

Uitslagen

 

Hier de meerkampkanjers, v.l.n.r.: Gyani, Yenthe, Eva en Mees. Foto: Sanne Vreugdenhil.